Lärdomar om laviner

Sveriges Lavinutbildningar ger alla som färdas i fjällen vintertid möjligheten att lära sig mer om lavinterräng, nyttjande av lavinprognoser, riskbedömning samt kamraträddning vid en lavinolycka.

TEXT: NIKLAS MATTSSON FOTO: ROBIN ANDERSSON

Vintersäsongen 2015/2016 lanserades Sveriges Lavinutbildningar — SVELAV — som idag är Sveriges nationella utbildningskoncept för lavinutbildningar. Utbildningarna är ett samverkansprojket mellan flera olika aktörer där Naturvårdsverket med sin lavinprognostjänst står för kvalitetssäkring av utbildningsmaterial och instruktörer och där SLAO — Sveriges Skidanläggningars Organisation — bidrar med resurser, specialkompetens samt sköter administrativa uppgifter. Även Försvarsmakten och SBO — Svenska Bergsguideorganisationen — bidrar med resurser och specialkompetens.

Mattias Tarestad arbetar som fjällsäkerhetshandläggare på Naturvårds-verket med ansvar för både lavinutbildningar och lavinprognoser.

— Sedan starten har intresset för lavinutbildningar stadigt ökat och deltagarna har blivit fler, berättar Mattias. Ifjol såg vi en liten nedgång i antalet deltagare vilket möjligen kan hänga ihop med konjunkturläget. Vi är dock glada för alla som går en lavinutbildning.

Lavinutbildningarna är uppdelade i två olika kategorier. I utbildningarna "För egen åkning" kan skid- och snowboardåkare börja med grundkursen Friåkning 1 och sedan även gå en fortsättningskurs. Det finns även en utbildning för skoteråkare.

— Friåkningskurserna riktar sig till alla som vill lära sig hantera risker kopplade till skid- och snow-boardåkning, berättar Mattias. Friåkningskurserna är överlägset mest populära vilket också är helt rimligt sett till populationen som helhet där betydligt fler inte jobbar med lavinsäkerhet.

De professionella utbildningarna riktar sig till alla som jobbar med någon form av lavinsäkerhet och erbjuds i ett flertal olika nivåer.

— Cirka 200 personer går varje år en yrkesutbildning och den siffran är ganska konstant, säger Mattias.

Utbildningarna arrangeras på ett flertal orter och anläggningar, från Funäsfjällen i Härjedalen och norrut, hela vägen till Riksgränsen.

— Vanligen arrangeras utbildningar från december till april, säger Mattias. Har man möjlighet är det bra att planera in en lavinutbildning i början av skidsäsongen för att kunna dra nytta av den direkt istället för att vänta en hel sommar.

Bland deltagarna är ungefär 70% män och 30% kvinnor.

— Tittar man på kursdeltagarnas ålder är 25-45 år det vanligaste intervallet, oavsett kön, säger Mattias. Lavinutbildningarnas äldre deltagare tenderar dock oftare att vara män än kvinnor.

Svelav är alltså ett samverkansprojekt och en garanti för kvalitet och trygghet. Här vet man som kursdeltagare att alla utbildningar är utvecklade av Sveriges samlade lavinexpertis och de instruktörer som är anslutna till SVELAV tillhör landets främsta lavinutbildare.

— Vi arrangerar med andra ord inga egna utbildningar, det görs av egenföretagare som säljer kurserna kommersiellt direkt till konsument, berättar Mattias. Vårt ansvar är att utveckla och kvalitetssäkra utbildningarna, ta fram innehåll och kursmaterial samt utbilda alla instruktörer. Dessa måste initialt uppfylla vissa förkunskapskrav för att sedan bli antagna till en instruktörsworkshop där de får ta del av syftet med utbildningen och gå igenom utbildningsmaterialet samt lära sig om pedagogik, ledarskap och ansvar.



John Nilsson arbetar vintertid som områdes-wansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognoser i Kebnekaisefjällen och tillsammans med sin kollega Robin Andersson driver han även Kiruna Guidebyrå som arrangerar SVELAV:s grundkurs Friåkning 1.

— Vi startade vår verksamhet 2019 och har arrangerat lavinutbildningar sedan starten, berättar John. Vi erbjuder vanligtvis två utbildningar per vinter men kan även arrangera ytterligare kurser vid förfrågan.

När jag intervjuar John i mitten av november sitter han mitt i all planering av vinterns arbete och dessutom en hel del studiearbete.

— Jag är mitt i min utbildning för att framöver kunna hålla i fortsättningskursen Friåkning 2, säger John. Jag examineras i april och efter det kommer vi erbjuda fortsättningskurser med start under nästa vintersäsong.

Kiruna guidebyrå har med sina lavinutbildningar nischat sig mot skid- och snowboardåkare och deras vanligaste kursdeltagare är ganska ung och relativt oerfaren som åkare.

— De allra flesta av våra deltagare är mellan 20 och 30 år, ungefär lika många killar som tjejer, berättar John. Många är kirunabor men vi har även en del deltagare som kommer upp från kustområdet. Sedan har vi nästan alltid några säsongare från fjällanläggningarna som deltagare.

Oftast har deltagarna åkt en del skidor- och snowboard men det är få som åkt mycket.

— Många är ganska nya i offpisten, säger John. Om jag får spekulera så tänker jag att det är lättare för någon som ser sig själv som nybörjare att anmäla sig till något som heter "grundkurs" än en person som anser sig ha erfarenhet. Det är lite synd.

Beroende på snöläge och väder kan kurserna arrangeras på olika anläggningar men Kiruna Guidebyrå håller oftast till i Björkliden med sina utbildningar.

— En del av SVELAV:s kursplan är att instruktören ska vara väldigt väl förtrogen med området där kursen arrangeras, det för att vi ska kunna erbjuda flexibilitet och framförallt kunna svara på frågor genom att visa och ge exempel i terrängen, inte bara genom att prata, säger John. Jag har genom åren jobbat mest i Björkliden och tycker det är en anläggning med en diversitet som passar våra grundkurser bra.



En återkommande del av SVELAV:s utbildningar är att adressera hur viktigt det är med bra kompisar som man känner sig trygg med när man beger sig ut i fjällen.

— Det är jätteviktigt att alla i gruppen är involverade i planeringen, att alla känner att de kan kommunicera fritt och att det får vara högt i tak, säger John. En bra start på dagen är att först och främst stämma av allas dagsform och sedan gå vidare med att kolla väder, lavinfara och utrustning. Det handlar om att hitta en systematik som absolut inte är någon garanti för att man kommer fatta bra beslut men det är i alla fall en bra start.

Även Mattias Tarestad nämner samma sak.

— En bra lavinutbildning imiterar en dag ute på fjället för en grupp människor, det är enda sättet att lära sig, säger han. Det handlar om att hitta bra åkning men att kunna göra det säkert och att grunda allt i en process från morgonen innan man ger sig ut till att man kommer hem igen på eftermidagen och pratar igenom dagen. Sedan gör man om samma sak nästa dag. En bra lavinutbildning förmedlar precis det till sina deltagare.