Fokus: Mat & dryck Kaffekultur”Tre näva å en nyp, hort hä ä en pann eller ’n gryt”*. Det var de enkla råd vi i Västerbottens inland fick med oss i livet när vi skulle börja jobba i skogen — på plantering eller röjning. Att koka svagt kaffe var inget föräldrarna ville att deras barn skulle utsätta någon för.Text: Håkan Stenlund | Foto: Ted Logart Löjaligt gottKalix löjrom är en unik produkt som tydligt bär smak av en plats. Det är också anledningen till att den 2010 blev Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel.Text: Niklas Mattsson Några stycken om viltIntresset för viltkött växer sig allt starkare. Vad som serveras beror mycket på i vilken landsända man befinner sig. Skogens konung kan dock dyka upp vid middagsbordet, i nästan hela vårt land.Text: Anders Westergren SoppturEn längre fjälltur kräver ofta en matsäck. Varm choklad eller kaffe är aldrig fel men en riktigt god soppa och en rejäl macka mättar bättre. Soppa är enkelt att göra någon dag i förväg och sedan är det bara att värma den och hälla upp i en termos på morgonen innan du beger dig ut på fjället.Text: Niklas Mattsson Den ärliga matenNär du besöker Swedish Lapland kommer du märka att vår matkultur är nära sammanflätad med vår livsstil. Det finns en stark tradition som vittnar om hur vi levt av det naturen givmilt försett oss med i många årtusenden.Text: Therese Sidevärn