Sopptur
En längre fjälltur kräver ofta en matsäck. Varm choklad eller kaffe är aldrig fel men en riktigt god soppa och en rejäl macka mättar bättre. Soppa är enkelt att göra någon dag i förväg och sedan är det bara att värma den och hälla upp i en termos på morgonen innan du beger dig ut på fjället.
Text: Niklas Mattsson
Publicerad i Fjälljournal #5
Potatis- & purjolökssoppa
8 potatisar, cirka 500 g
2 purjolökar
1 vitlöksklyfta
Smör eller olivolja
1 liter grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
(Västerbottensost och rökt renstek)
Tillagning:
Skölj purjolöken och skiva den tunt. Finhacka vitlöken. Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Fräs purjolök och vitlök mjuka i smör eller olivolja i en kastrull utan att löken tar färg. Tillsätt potatis och häll på grönsaksbuljongen. Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och mixa soppan till önskad konsistens direkt i kastrullen med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Soppan blir absolut inte sämre genom att smula ned lite Västerbottensost och sedan toppa den med fint strimlad rökt renstek.
Morotssoppa
1 kg morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, urkärnad
Smör eller olivolja
1 liter hönsbuljong
1 förpackning kokosmjölk
Salt, peppar och koriander
(Färska räkor)
Tillagning:
Skala och skär morötterna i skivor. Finhacka chili, lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuka i smör eller olivolja i en kastrull utan att löken tar färg. Tillsätt morötter och chili, fräs någon minut till och tillsätt sedan hönsbuljongen. Koka cirka 15 minuter tills morötterna är mjuka. Tillsätt kokosmjölken och mixa soppan till önskad konsistens direkt i kastrullen med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och koriander. Har du varit i Narvik och köpt färska räkor kan du gott slänga i ett gäng innan servering.
Grön ärtsoppa
Gröna ärtor, cirka 600 g
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Smör eller olivolja
1 liter grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
(Vispad grädde och champagne)
Tillagning:
Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs mjuka i smör eller olivolja i en kastrull utan att löken tar färg. Häll på hönsbuljongen, tillsätt ärtorna och koka i cirka 8 minuter. Lägg i crème fraiche och mixa soppan till önskad konsistens direkt i kastrullen med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Känner du för att lyxa till det efter en riktigt bra dag på fjället toppar du soppan med en liten klick vispad grädde och en skvätt champagne.
Tre bra prylar att ha med
Stanley Legendary
Classic Bottle
En robust termosflaska som rymmer 0,75 liter. Naturligt BPA-fri och tillverkad av 18/8 rostfritt stål med en dubbelväggig vakuumisolation som håller drycken varm eller kall i upp till ett dygn. Locket är isolerat och fungerar utmärkt som kopp. Varm dryck i sin packning är en enkel men effektiv säkerhetsåtgärd som kan göra stor skillnad i både komfort och överlevnadsförmåga.
Crazy Creek HEX 2.0 Original Chair
Packbar och lätt sittlösning som kan rullas ihop till en diameter på 10 cm. Tillverkad med 8 mm högdensitetsskum för isolering och komfort, samt ett yttertyg i PFAS-fritt, DWR-behandlat ripstop-nylon. Kolfiberförstärkta ribbor, gummi- och nylonbeslag samt förstärkta vingar.
Brusletto Reisa
En praktisk och solid fällkniv med bältesklips och keramiska kullager. Kniven har en tum-knapp som gör det enkelt att fälla ut bladet. Tumknappen ger dessutom bra fingerskydd och därmed en säkrare användning. En fickklämma gör att kniven lätt kan fästas i fickan, och ett hål på baksidan möjliggör montering av snodd. Skaftet är tillverkat i oljat olivträ och har en längd på 11,6 cm. Total längd: 19,5 cm.