Löjaligt gott

Kalix löjrom är en unik produkt som tydligt bär smak av en plats. Det är också anledningen till att den 2010 blev Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel.

Text: Niklas Mattsson

Publicerad i Fjälljournal #5


Med sina källor i Kebnekaise-massivet, Torne träsk och Sulitelma-massivet mynnar Kalixälven, Torneälven och Piteälven, tre av Sveriges fyra nationalälvar, ut i Bottenviken. Med sig för de rent och klart färskvatten, rikt på mineraler, som bidrar till att bilda världens största bräckvattenskärgård.

Det är här, i Bottenvikens skärgård och dess speciella miljö, som siklöjan lever och fortplantar sig.



Siklöjan (Coregonus albula) är en liten laxfisk som sällan blir mer än 20 centimeter lång. Här, i det kalla, bräckta vattnet, livnär sig siklöjan på plankton, kräftdjur och insektslarver samt de mineraler som strömmar in i området från de stora älvarna.

När siklöjan fångats och löjrommen avlägsnas och bereds är den mest kritiska delen av processen sköljningen och rengöringen av rommen som inte får skadas. När detta är gjort och färdigt torkas rommen och slutligen saltas den före infrysning. Den enda tillsatsen i löjrommen är 4% salt.

Sedan 2010 är löjrommen från Bottenviken varumärkesskyddad och innehar Skyddad Ursprungbeteckning av EU, som exempelvis Parmigiano Reggiano, Parmaskinka och Roquefort. Detta garanterar hårda krav och kontroller samt en hög kvalitet. Denna exklusivitet har också gjort att priset på Kalix löjrom ökat markant de senaste åren.



Patrik ”Strumpan” Strömsten har jobbat med Kalix löjrom som råvara under hela sitt yrkesliv.

— För mig personligen är det mest unika med löjrommen från Bottenviken den rena, eleganta smaken, säger Patrik. Jag tillhör dem som helst äter den utan tillbehör. Möjligen med en klick crème fraîche.

På frågan om vad som bäst passar i dryckesväg kommer svaret direkt.

— Champagne, svarar Patrik. Bubblorna i vinet håller samma storlek som rommen och när de två möts uppstår en elegans som är svår att toppa.


Läs också