Rätt packad
När det kommer till att packa inför BAMM - Björkliden Arctic Mountain Marathon - vågar vi nog påstå att det finns få med bättre erfarenhet än multisportaren Björn Rydvall med en hel drös segrar i tävlingen. Här delar han med sig av sina tips och råd på hur du packar bäst inför två dagars krävande fjällmaraton.
Intervju: Niklas Mattsson | Foto: Lapland Resorts
Publicerad i Fjälljournal #4
När du packar inför en tävling som BAMM bör du börja med att kika på vilken utrustning du har hemma och fundera över vilken ambitionsnivå du har. Detta kommer definitivt att påverka vikten på din packning.
Den packning jag beskriver här väger knappt 10 kg för två deltagare. Den vikten går att göra lägre men kommer då gissningsvis att skapa korsdrag i din plånbok och riskera att du både kommer frysa och bli hungrig. Här har jag fokuserat på en packning som ska räcka för att hålla dig både varm och mätt.
Kom dock ihåg, här packar jag all lagutrustning i en ryggsäck. Förhoppningsvis lägger du merparten av den utrustningen i din kompis ryggsäck istället.
Börja med att prova ut en ryggsäck som sitter skönt på kroppen och som inte väger mer än nödvändigt. Längst in mot kroppen packar jag mitt liggunderlag som är precis så litet som det får vara för att uppfylla kraven. Därefter packar jag en drybag/vattentät påse stor nog att rymma all min utrustning.
I drybagen packar jag mitt och min lagkamrats tält. Jag tycker definitivt att tältet ska ha två dukar och i mitt fall väger vårt tält cirka 900 gram. Det finns ännu lättare tält men då kommer du nog att få trängas med din lagkamrat om ni båda inte är väldigt småväxta.
I samma drybag packar jag min sovsäck. Jag använder en lätt dunsovsäck med öppning både uppe och nere för att dels kunna ventilera men också för att kunna gå runt i på kvällen om det blir kyligt.
Långt ner i drybagen packar jag mina långkalsonger. Dessa räknar jag inte med att ta fram förrän jag kommer till nattlägret.
Ett gasolkök med kastrull ska med och jag brukar packa gasbehållaren och brännaren i mina extrastrumpor. Vissa kommer säkert hävda att extrastrumpor är lyx och lite onödigt men det kan vara ganska skönt med ett par torra strumpor på kvällen. Strumporna stoppar jag sen i kastrullen för att minimera skramlet som kan bli en aning irriterande efter ett par mils löpning. I kastrullen lägger jag också tändstickor och min nödproviant, allt detta långt ner i ryggsäcken.
I topplocket packar jag en sked till min mat samt den obligatoriska pennan och mobiltelefonen. Här kan det vara smart med ett vattentätt skal till din telefon.
I topplocket packar jag även en reservkompass utifall att oturen är framme under loppet samt min skavsårstejp som är bra att laga lite allt möjligt med. Även ett första förband i en plastpåse följer med.
När det gäller min mat delar jag upp och packar den i två olika plastpåsar, en för första tävlingsdagen och en för dag två. Jag räknar med att äta ungefär en sak i timmen under tiden jag är ute på fjället. Här är det viktigaste att ha med sig mat som är lätt att äta och som man kommer äta upp. Jag dricker inte sportdryck utan satsar hellre på vatten. Gör man det är det otroligt viktigt att få med sig salttabletter i packningen.
Förutom den mat jag kommer äta under själva tävlingen packar jag även med mig frystorkad mat till både kvällen och efterföljande morgon. Det här är mat jag inte tar fram förrän vid nattlägret. En portion äter jag direkt jag kommer fram till tältet och en äter jag senare på kvällen.
Naturligtvis packar jag om maten i en lätt plastpåse för att slippa bära på skräp längs banan. De här påsarna använder jag sen på fötterna i skorna för att inte bli blöt om mina torra strumpor på kvällen.
Högst upp i ryggsäcken i drybagen packar jag en extra tröja och sen är det bara att stänga drybagen.
Allra högst upp i ryggsäcken hamnar mina vattentäta byxor och en vattentät jacka med huva, detta för att slippa rota runt i ryggsäcken efter mina skalkläder. I jackans bröstficka packar jag mössa och vantar.
Sist men inte minst vattenflaskan i ryggsäckens sidofack och såklart kompassen i handen.
Det var det. Kör hårt! Och, glöm inte att springa i shorts — det är så man springer BAMM.
De senaste åren har utrustningsreglerna i BAMM uppdaterats - läs mer om gällande regler och utrustning via www.bamm.nu